Lichtfestivals en warme winterse uitjes

  • uitje

Op zoek naar lichtpuntjes in donkere tijden? Datumprikker selecteerde een aantal fraaie lichtfestivals en verwarmende winteruitjes. 5 tips uitgelicht.

1. Amsterdam Light Festival, Amsterdam

Amsterdam Light Festival, Amsterdam Het is alweer de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival, van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018. Een sprankelend festival dat onze hoofdstad omtovert tot een groot lichtfeest met meer dan 40 kunstwerken en spannende lichtcreaties. Van bekende designers, architecten en internationale kunstenaars. Zo is er dit jaar een lichtkunstwerk van de beroemde Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Extra leuk om het werk te bewonderen vanaf het water met de Water Colors avondcruise door de grachten. En op 27 december met de sprookjesachtige Amsterdam Light Walk, een 10 of 15 km lange wandelroute die alle hoogtepunten uitlicht (wel inschrijven).


Datum prikken voor Light festival


2. Gouda bij Kaarslicht, Gouda

Een Noorse woudreus als kerstboom, duizenden kaarsen die de duisternis oplichten en een middeleeuws marktplein als decor. Gouda bij Kaarslicht is een feest voor het oog. Dit oudste lichtfeest van Nederland trakteert je op vrijdag 15 december op een bijzondere avond, met alleen al in het Stadhuis 1500 kaarsen die de ramen verlichten. Bij Gouda bij Kaarslicht hoort ook het lichtspektakel Goudse Glazen Uitgelicht in de Sint-Janskerk; de uitzonderlijke glas-in-loodramen zijn ’s avonds verlicht. En tot slot is er het lichtkunstfestival X-Treem van LichtKunstGouda, een expositie met 10 extreem veelkleurige lichtkunstwerken- en installaties in onder meer de tuin van Museum Gouda en de Jeruzalemkapel. Van 14 t/m 29 december (behalve op 18 en 25 december).


Nu afspraak plannen bij kaarslicht


3. WinterWelVaart, Groningen

Niet een lichtfestival pur sang maar WinterWelvaart is wel een uitermate sfeervol, winters uitje met twinkelende lichtjes door de stad van de Martinitoren. Van15 tot en met 17 december 2017 meren meer dan twintig historische schepen aan in de mooie binnenstad, bij de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord is er muziek, theater en kunst en zijn er verhalen van de schippers. Ook in de stad zelf is er genoeg te beleven met een kerstmarkt, kunstroute en een kinderprogramma in onder meer het Scheepvaartmuseum. Extra fijn: WinterWelvaart is een gratis event.


4. Winter Efteling, Kaatsheuvel

Het is weer begonnen: de spectaculaire Winter Efteling! Ieder jaar een schot in de roos als je een winters uitje zoekt. Tot en met 31 januari 2018 dompelt de Efteling zich onder in een winters decor. De ingrediënten: verlichte attracties, een ijspaleis, knapperende haardvuren, dampende koppen erwtensoep en besneeuwde dennenbomen. Mis ook niet de Winterse Illusie van Villa Volta, het Winterfeest van de Sneeuwprinses en de Vuurprins en doe een wens bij de Efteling Wensboom. Het winterfeest start elke dag vanaf 11.00 uur.


Direct Efteling-uitje regelen


5. Festival Wonderstroom, Vlissingen

Overheerlijk food, acrobatische acts en lichttheater. Een kleine greep uit het aanbod van het winterse festival Wonderstroom dat van 15 tot en met 17 december 2017 Vlissingen op z’n kop zet. Zo is er de Baron met mysterieuze, vlammende experimenten, de sprookjesachtige koninginnen van Venice White, een vette lichtshow van De Lichtjongleurs en een vuurwerk-act van Angels en Demons op stelten. Voor (fun) hardlopers is er de XMas City Trail op 15 december waarvoor je je kerstonesie uit de kast trekt. Kortom: een groot winters feest midden in het maritieme Vlissingen.


Meer tips van Datumprikker:

Top 8 beste wellnessresorts in Nederland

Afspraak plannen? 9 tips om meer uit Datumprikker te halen

9x de beste sushi restaurants in Nederland

4 topideeën voor een weekendje weg in Nederland


Omslagfoto: VVV Gouda, fotograaf Remco Daniel Gielen.