Kerstmis 2019: de leukste tips en ideeën wat te doen

  • feestdagen

‘Last Christmas, I gave you my heart…’ Als je de Wham!-klassieker overal uit de speakers hoort knallen, dan weet je: Kerstmis komt nu echt dichtbij. Hoogste tijd dus om te bedenken hoe je de kerstdagen gaat invullen, thuis of buitenshuis. Wat je ook doet, de beste tip komt van Loesje: ‘Geen stress, de Kerstman roept niet voor niets Ho, ho, ho’.

Kerstmis voorbereidingen

Kerstkaarten of kerstuitnodigingen versturen

‘Nieuwe woning/Kerstmis’ voor de verhuizers onder ons. ‘Moeilijke kerst’ als iemand een steuntje in de rug kan gebruiken. Of een kerstkaart inclusief verjaarswens voor wie als kerstkindje geboren is. Greetz heeft kerstkaarten (en kerstuitnodigingen) in alle soorten en maten en geeft de nodige tekstinspiratie als je zelf iets wilt fabriceren. Voor dat laatste zijn de gepersonaliseerde fotokaarten top. Kies de perfecte kerstkaart hier.



Kerstcadeaus kopen

Een kerstboom met cadeaus eronder maakt Kerstmis net iets kerstiger. Maar wat koop je? Een paar snelle, betaalbare tips: kerstrepen van Tony Chocolonely, de bekende bioscoopbon die altijd in de smaak valt, vrolijke Happy Socks, een VVV Cadeaukaart of Dinercheque of een crazy mini-bureaustofzuiger voor kruimelige types. Voor de nodige hilariteit en humor (op de wc) in 2020 tippen we de schrikkelkalender van cabaretier Ronald Snijders. Inclusief dertiende maand.



Kerstboom en kerstversiering

Zonder boom en lichtjes geen Kerstmis. Misschien heb je een kunstkerstboom die je ieder jaar weer van zolder haalt of trek je de vorig jaar geplante kerstboom met z’n kluit uit de tuin voor hergebruik. Goed bezig! Een echte boom of kunstkerstboom; wat je ook kiest, zorg ervoor dat je langer doet met dezelfde boom. Een andere optie is een kerstboom adopteren.



Nodig snel iedereen uit met een Datumprikker

Doen met kerst thuis

Kerstdiner

Nog zo’n vast kerstingrediënt: het kerstdiner. Zelf aan de slag in de keuken? Kijk bij de 10 populaire kerstrecepten van Chickslovefood of laat je inspireren door de uitgebalanceerde kerstmenu’s van het Voedingscentrum. Als hapje erbij of vooraf bij de kerstborrel maak je een ‘kaaskerstborrelboom’ met blokjes kaas, kerstomaten en ingrediënten die je lekker vindt, neergelegd in de vorm van een boom. Altijd schot in de roos! Heb je geen zin in gedoe en uren kokerrellen, bestel dan een compleet kerstbuffet en laat deze bij je thuis bezorgen via kerstdinerbestellen.nl.



Netflixen op de bank

Van Let it Snow, de animatiefilm Klaus tot Holiday in the Wild. Het aanbod kerstfilms op Netflix is dit jaar groter dan ooit. Vervelen is er dus niet bij. Helemaal als je ook nog een VPN-verbinding voor de feestdagen regelt. Want, het is natuurlijk enorm vervelend als je toch al uitgekeken bent. Via een goede VPN verbinding krijg je toegang tot de Amerikaanse Netflix, waar je een nog veel uitgebreider aanbod en de nieuwste films krijgt voorgeschoteld.



Kerstspelletjes doen

Is de kerstborrelpraat op? Tijd voor een spelletje! Zo is daar Kerst met Ballen, een blik met dertig verschillende kerstspelletjes. Of schuif met z’n allen aan tafel voor het bekende Monopoly, maar dan in een glimmende kerstvariant. Een andere, altijd-goed-klassieker is sjoelen. Stof de sjoelbak af of vind zo’n oer-Hollandse bak op Marktplaats en ga voor de kerstuitsmijter van 152 punten.



Eropuit met Kerstmis

Escape room bij Noordkade Uitjes

Thuis met familie, vrienden of alleen Netflixend op de bank met een glas glühwein in je hand. Alles kan met Kerstmis. Maar, op een gegeven moment wil je misschien iets ondernemen. Kijk dan bij Noordkade Uitjes in Veghel en kies uit escape rooms, het spannende Axe Throwing of stap in de wereld van Virtual Reality. Goed te combineren met lekker uit eten gaan rondom de CHV Noordkade. Cadeautip! Je kunt ook een uitje cadeau doen met de Noordkade-cadeaubon.



Amsterdam Light Festival

Voor wat lichtpuntjes in de duisternis ga je naar het prachtige Amsterdam Light Festival, een openluchttentoonstelling met verrassende lichtkunstwerken kriskras door de Nederlandse hoofdstad. Op eigen houtje of met een van de uitgestippelde routes te ontdekken. Het festival duurt tot en met 19 januari 2020.



Kerstmarkten van Maastricht tot Groningen

Natuurlijk mogen de kerstmarkten niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld naar Winterwelvaart in Groningen (20 tot en met 22 december) voor de leukste kraampjes en verlichte, historische schepen. Zak je af naar het bourgondische zuiden, dan kom je terecht op het Vrijthof in Maastricht waar je alle kerstingrediënten vindt die je wenst. Van reuzenrad, kerstchalets tot schaatsbaan. Voor een heuse drijvende kerstmarkt zet je koers naar het centrum van Leiden (13 tot en met 24 december) en in de stad achter de duinen trakteren ze op een koninklijke Kerstmis met de Royal Christmas Fair (12 t/m 23 december) op het Lange Voorhout. De entree is overal gratis.



Prik nu een datum voor een kerstuitje!

Kerstgedachte: iets goeds doen met Kerstmis

Geef een kerstdiner cadeau

Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds dit jaar weer door het hele land kerstdiners. Voor € 15,- geef je een ouder iemand een heerlijke avond cadeau met alles d’r op en d’r aan, maar € 5,- doneren kan ook voor het allerlekkerst toetje ooit.

Help anderen terwijl jij eet

Veel restaurants denken met Kerstmis aan anderen die het niet zo breed hebben of dragen bij aan goede doelen. Zo organiseert stadsbrasserie De Utrechter in Utrecht een flamboyante kerstbrunch waarmee je bijdraagt aan Utrechters die minder te besteden hebben. En koop je bij Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse meer een kerstbal voor € 2,50 waarop je een naam schrijft van iemand die een kerstdiner verdient. Daarmee kun jij een diner winnen en draag je bij aan Jantje Beton.



Misschien wil je dit ook lezen

10 top escape rooms in Nederland waar je nog lang over napraat

Bedankjes: 10 leuke ideeën als je iemand wilt bedanken

Afspraak plannen? 9 tips om meer uit Datumprikker te halen