Zomervakantie tips 2020: in Nederland of net over de grens

 • zomer

Langzaam gaat het kriebelen. Want: we mogen voorzichtig plannen maken voor de zomervakantie van 2020. Als alles goed gaat, mag je vanaf 15 juni weer naar 12 Europese landen reizen en kunnen de boekingen voor Hintergarten, Rundumhause en Balconia in de ijskast. Daarom doet Datumprikker een greep uit de Nederlandse reisschatkist en kijkt in landen net over de grens.

Wijs op reis in de coronacrisis

“We kunnen deze zomer weer op vakantie”, zei minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van 3 juni. Wel met de opmerking dat een goede voorbereiding nodig is en dat de vakantie van 2020 anders dan anders wordt. “Ga wijs op reis”, luidt het devies. Reizen naar verre bestemmingen wordt vooralsnog afgeraden en vakantievieren in de buitenlucht is het slimste. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat coronabesmettingen in de buitenlucht nauwelijks voorkomen. Overigens ben je nu al welkom op campings (kamperen alleen met eigen sanitair tot 1 juli), vakantieparken, in hotels en kun je vakantiehuizen huren.

Tips voor deze zomervakantie in Nederland

Regel een citytrip in eigen land

Wat nou Barcelona, Londen of New York? Een citytrip in eigen land is minstens zo leuk. Neem bourgondisch Maastricht waar de bruisende cafés op de Vrijmarkt, het hippe Wijck en chique winkels in de Stockstraat de toon zetten. Of reis 400 km richting het noorden en beland in studentenstad Groningen. Met het Groninger museum, de terrassen op de Grote Markt, de Martinitoren en het hypermoderne Forum. Verder is Amsterdam altijd een schot in de roos, vermaak je je prima in Utrecht met z’n grachten, combineer je in Den Haag stad met strand en verrast Rotterdam met de Markthal en hippe restaurants op de Kop van Zuid. Of wat denken van Gouda (stroopwafels, bier en kaas inclusief de nieuwe Gouda Cheese Experience) en dynamische Hanzestad Zwolle (de mooiste boekwinkel van Nederland, wereldmuseum de Fundatie, workshops in Librije’s Atelier)? Op Holland.com vind je alles over je eigen land.


Ontdek het eilandleven op de nieuwe Marker Wadden

Zonder dat je er iets van hebt gemerkt, is Nederland uitgebreid. Met de Marker Wadden die bij Nationaal Park Nieuw Land horen, het grootste natuurpark ter wereld door de mens gemaakt. In het Markermeer verrijzen heuse eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Het eerste eiland, een vogelparadijs pur sang, is open en bereik je per veerboot vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Extra bonus: de vier eilandhuisjes van Landal Green Parks. Daar ben je even ver weg van dagelijkse drukte, Zoom-meetings en corona-persconferenties.


Maak een NS-wandeling en verken stille heidevelden

De natuur in Nederland is prachtig en wandelen is de manier om dit aan den lijve te ondervinden. De altijd-goed-klassieker is de NS-wandeling. Daarmee wandel je van station naar station. Door hartje stad, over stille heidevelden, langs het strand of door eindeloos lijkende bossen. Je kiest uit meerdere afstanden, van een dagje wandelen tot een meerdaagse route met een of meer overnachtingen. Later in 2020 komen er nog vier nieuwe wandelroutes bij, dit is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Niet vergeten: in de trein is een mondkapje verplicht.


Regel een contactloos verblijf in een Natuurhuisje

De coronatijd heeft gezorgd voor nieuwe, creatieve oplossingen. Zoals het contactloos verblijf. Daarbij heb je in feite met niemand contact, heb je een vakantiehuis voor jezelf en hoef je geen faciliteiten te delen. De sleutels liggen klaar en het ontbijt wordt met stille trom voor je klaargezet. Bij Natuurhuisje.nl vind je zeker 2500 contactloze huisjes op de mooiste plekken de natuur waar je zo intrekt.


Ga op avontuur in een Hihahut

Sterrenkijker, Zonnepost of Vogelaar. Klinkende namen voor de vijf originele hutten die Hihahut in het Groene Hart heeft geplaatst. Een hut heeft plek voor twee personen. Alleen logies kan, maar voor het gemak boek je er een ontbijt en diner (met streekproducten) bij. De hutten staan op verschillende locaties en zijn onderling met elkaar verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes. Vrolijke tandems en roeiboten zijn geregeld en ook een Hihahut is contactloos. Na een boeking krijg je een welkomstpakket met routekaart, praktische informatie, een inpaklijst én de codes voor de locker met fietssleutels en hutten. Alle informatie op Hihahut.nl.


Boek een Summer Staycation in Amsterdam

Als je Amsterdam woont, heb je geluk. Dan kun je namelijk een mini-zomervakantie boeken in je eigen vertrouwde stad met de Hotelnacht Summer Staycation. Een speciale editie van de bekende Hotelnacht om lokale ondernemers te steunen en Amsterdammers hun stad op een andere manier te laten beleven. Boeken kan in de maanden juli en augustus bij fraaie hotels. Een nacht combineer je met brunches, diners en kleinschalige events in musea en theaters. Check het hier.


Zomervakantie 2020 net over de grens

Lekker weg naar Duitsland!

Niet dat we dat nog niet wisten, maar Duitsland is een fabelhaft optie voor de zomervakantie. Dichtbij, fantastische natuur, goed eten en drinken plus prachtige steden. Wat te denken van hip Hamburg, bruisend Berlijn of verrassend Düsseldorf? Daarnaast trakteren onze oosterburen op 20.000 kilometer aan wandelpaden en 70.000 kilometer aan fietsroutes. Duitsland is het outdoor vakantieland bij uitstek. Zo ga je net over de grens, in Noordrijn-Westfalen, ‘into the wild’ in Nationaal Park Eifel en kano je door de Schwäbische Grand Canyon langs bizarre krijtrotsen, ruïnes en kastelen op de Donau. Ontdek Duitsland per deelstaat met Lekker Weg tips.


België, België…

Heb getwijfeld over België…. Niet doen! Ook buurland België opent weer de grenzen vanaf 15 juni. Dat betekent dat een flamboyant weekendje Antwerpen, Brussel, Brugge of Gent in het verschiet ligt. Om te winkelen in stijl, culinair te dineren, pintjes te drinken of cultuur op te snuiven in de mooiste musea. Liever actief? Poets je wandelschoenen en ga op avontuur in de Ardennen waar je ruige landschappen ontdekt en wandelt over jaagpaden en oude spoorbanen. Tot slot is een paar dagen uitwaaien aan de Belgische kust een schot in de roos. Wordt het Oostende, Knokke of het meest zuidelijk gelegen de Panne? Doe direct inspiratie op bij Visit Vlaanderen.


Handig als je op reis gaat

Veilig internetten met VPNgids.nl

Als je dan toch op zomervakantie gaat naar het buitenland, doe het dan veilig op alle fronten! Dus ook als het om het gebruik van lokale Wifi-netwerken gaat. Door de verbinding via een VPN te laten lopen, bescherm je gebruikersdata en persoonlijke gegevens. Lees er alles over op VPNgids.nl.


Landen die je vanaf 15 juni 2020 mag bezoeken (geel reisadvies)

 • België
 • Bulgarije
 • Duitsland
 • Estland
 • Italië
 • Kroatië
 • Letland
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Portugal
 • Slovenië
 • Tsjechië
 • Buiten Europa -> de Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius.

Reizen naar Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk mag voorlopig nog niet. Deze landen blijven op code oranje staan. Ook een vakantie naar Turkije en Marokko zit er nog even niet in. Let wel: alles onder voorbehoud, zo valt hier te lezen. Check daarom altijd de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl.