Top 10 tips voor een etentje thuis

  • eten

Thuis etentjes organiseren en koken voor gasten bij je thuis is het nieuwe uit eten gaan. Verander je huis daarom eens in een heus restaurant en nodig vrienden uit voor een fabuleus etentje bij je thuis of in de tuin. Wij zetten alvast de stappen en ingrediënten voor een geslaagd home made diner voor je op een rij. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het immers nergens…

1. Gastenlijst maken

Misschien nodig je spontaan een stel vrienden uit, dan is een gastenlijst natuurlijk overbodig. Pak je het groter aan omdat je bijvoorbeeld iets speciaals wilt vieren, dan is bepalen wie en hoeveel vrienden je wilt uitnodigen slim. Houd daarbij het idee achter het etentje, het budget en de grootte van je woonkamer of tuin in je achterhoofd.

2. Datum prikken: save-the-date

Stuur je vrienden een datumprikker met de datum en tijdstip voor het diner bij jou thuis. Met een aantal data zodat je gasten kunnen laten weten wanneer ze wel of niet kunnen. Doe dit ruim van tevoren zodat de kans groot is dat iedereen kan en de gasten het in hun agenda kunnen zetten.

Nu datum prikken voor een etentje thuis

3. Thema voor het etentje

Een thema voor een etentje kan goed uitpakken. Denk aan Mexicaanse-, Spaanse of sushi-avond of iets als vakantie, zwart-wit (met alles in die kleuren inclusief je gasten) of Trip down Memory Lane. Pas hierop menukaart, styling en muziek aan. Laat je gasten dit weten, ook of ze hun kleding daarop moeten aanpassen.


4. Uitnodiging versturen

Datum geprikt? Dan is het tijd voor een echte uitnodiging per post. Daarin verwerk je de aanleiding van het etentje, de datum, het tijdstip en het adres. Naast het thema, als je dat hebt gekozen. Geef in de uitnodiging ook aan dat gasten eet- en dieetwensen en allergieën moeten doorgeven. Stuur de uitnodiging op tijd, drie weken van tevoren is aan te raden. Bij Greetz maak je de allerleukste uitnodigingskaarten voor etentjes en borrels en vind je kant-en-klare ontwerpen die je zelf nog kunt aanpassen. Kijk bij uitnodigingen voor etentje en borrelen.


5. Menu bedenken en diner recepten

Joehoe! De eerste stappen zijn gezet en de voorpret is begonnen. Nu een menu bedenken. Kijk naar het thema, de gasten die je hebt uitgenodigd en maak het jezelf vooral makkelijk als je zelf in de keuken gaat staan. Kies keukenklassiekers waarvan jij weet dat je ze goed kan bereiden en die bij de meeste gasten in de smaak vallen. Denk aan een soep (van tevoren te maken) en salade met stokbrood, smeersels en dips vooraf. Kies voor het hoofdgerecht iets lekkers dat je van tevoren maakt zodat je niet de hele tijd in de keuken staat. Zoals een ovenschotel, een hartige taart of een overheerlijke pastasaus waarbij je alleen nog de pasta hoeft te koken. Toetjes kun je ook prima van tevoren maken, maar iets kant-en-klaars van een traiteur of een taart van de bakker waarbij je koffie, thee en misschien een likeur serveert, kan ook.


6. Bestel eten bij je favoriete restaurant

Wil je het nog een tandje relaxter? Vrijwel alle restaurants en eetcafés hebben tegenwoordig een bezorg- of afhaalservice. Zeker in de coronatijd, is het bezorgen explosief gestegen en de horeca kan alle steuntjes in de rug goed gebruiken. Bestel daarom alle gerechten bij je favoriete restaurant, volg de aanwijzingen voor het opwarmen, maak de borden mooi op en serveer het eten in schalen. Precies zoals je dat zelf graag in een restaurant ziet.

Naar restaurants


7. Mooie menukaarten maken

Als je het menu eenmaal weet, maak dan leuke menukaarten in dezelfde stijl als de uitnodiging met daarop de gerechten, de wijnen en andere drankjes die geserveerd worden.

8. Muziek playlist die past bij het etentje

Een geslaagd etentje kan niet zonder de juiste muziek. Pas de muziekkeuze aan op het thema van de avond en verwerk jouw favorieten in de playlists. Voor de nodige inspiratie kun je kijken bij playlists die restaurants zoals het Rijks uit Amsterdam via Spotify delen.

9. Creëer je eigen sfeervolle thuisrestaurant

Dan de styling! Als je uit eten gaat, wil je aanschuiven aan mooi gedekte tafel en je omringen met een goede sfeer. Doe dat thuis ook. Haal het mooiste servies uit de kast of huur een vintage servies, zorg voor fraaie glazen (desnoods wandel je even binnen bij de kringloopwinkel), zet bloemen en kaarsen op tafel en poets het bestek totdat het glimt. Als je een etentje organiseert, doe het dan goed en haal alles uit de kast.


10. Welkomstdrankje

Bedenk tot slot een heerlijk welkomstdrankje dat je serveert als iedereen binnenkomt. Een kleurrijke (alcoholvrije) cocktail is altijd een schot in de roos. Op Cocktailicious vind je cocktails in alle soorten en smaken, voor alcoholvrije varianten kijk je bij Cocktailbrewery.


Have fun en blijf ze prikken die data voor etentjes uit of thuis!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Zomervakantie tips 2020: in Nederland of net over de grens

15 tips voor thuiswerken vanwege het coronavirus

Unique Surprises: Jeroen bedenkt verrassingen waar je nog lang over napraat

Verjaardag vieren? Doe het in stijl met deze tips