Zomervakantie 2021: wil je eropuit? 8 soorten vakanties!

  • vakantie

Deze zomer staat in het teken van de ‘we-mogen-weer’-vakantie. Hoewel voorzichtig, openen steeds meer landen hun grenzen en veranderen van oranje naar geel. Reizen kan dus. Maar, waar ga je naartoe? Wordt het weg in eigen land, steek je de Nederlandse grens over of boek je een vliegticket naar een zonnig eiland? Datumprikker schotelt je acht soorten vakanties voor.

Roadtripvakantie met een retrocamper

Veel Nederlanders blijven deze zomervakantie in eigen land. Geen gek idee! Want, er valt genoeg leuks te ontdekken. Wat te denken van de Nederlandse variant op de Route 66, de Hunebed Highway in Drenthe of uitwaaien op een Waddeneiland? Als je tijdens je vakantie niet op één plek wilt blijven, ga dan op rondreis en kijk eens bij Tralaluna waar ze retrocampers en coole kampeerbussen verhuren. Nog beter: ze kunnen zelfs een complete, all-in avontuurlijke roadtrip voor je regelen in Drenthe, Friesland of Groningen.


Festivalvakantie in Nederland

Met een beetje coronageluk plan je een festivalvakantie in Nederland. Zo boek je een campingflight to Lowlands Paradise van 20 tot en met 22 augustus in good old Biddinghuizen. Om te luisteren naar Liam Gallagher, The Chemical Brothers en The Opposites. Past hardstyle beter bij je muzieksmaak? Check dan het Decibel Outdoor Festival en ga voor ‘The loudest festival on earth’ waar ‘Live loud’ het motto is (ook van 20 tot en met 22 augustus). Tot slot tippen we Mysteryland, van 27 tot en met 29 augustus, met weer een te gekke line-up bestaande uit de beste dj’s waaronder Alesso en DJ Snake.

Vrienden uitnodigen voor een festival


Vaarvakantie met een blokhutboot

Als je zin hebt in een vaarvakantie, maar niet de gelukkige eigenaar bent van een boot, dan is cruisen over de Nederlandse wateren met een blokhutboot een idee. Een blokhutboot is – de naam zegt het al – een blokhut op een boot en dus een vervoermiddel en overnachtingsplek (voor vier tot vijf personen) ineen. Met zo’n stoere boot vertrek je vanaf de Bommelerwaard, de Biesbosch, de Linge of De Gouden Ham. Je huurt de boot voor een midweek of een week. Fijne bonus: je hebt geen vaarbewijs nodig en iedereen vanaf 18 jaar mag achter het roer staan.


Tip 1! Stuur een kaartje vanaf je vakantieadres

Nu we weer lekker op vakantie kunnen, is het natuurlijk leuk om het thuisfront op de hoogte te houden. Dan kan via social media, maar ook via een vakantiekaart. Via Greetz maak je zelf vakantiekaarten met je eigen vakantiefoto's. Erg leuk en zo gepiept!

Wandelvakantie: banjeren over het Trekvogelpad

Na maanden thuiswerken en binnen zitten, is er een superremedie om je gezondheid een boost te geven: een wandelvakantie! In Nederland maak je de mooiste wandeltochten, van een dag met een NS-wandeling tot wekenlang struinen door de natuur. Denk aan het Pieterpad dat bijna 500 wandelkilometers telt of het Trekvogelpad van ruim 400 kilometer. De laatste is het langste natuurpad in Nederland dat van Bergen aan Zee naar Enschede loopt. Tijdens zo’n tocht kun je onderweg kamperen, maar slapen in een B&B, hotel of huisje is misschien wel zo relaxt na een dag wandelen. Langs het Pieterpad vind je bijvoorbeeld B&B le Rêve in Limburg en Blooming hotel is een luxe designafsluiter als je de tocht op het Trekvogelpad in Bergen aan Zee eindigt.


Fietsvakantie langs poëzie en trappistenbier

Stap je liever op de pedalen? Kan ook! In alle Nederlandse provincies maak je fraaie fietstochten. Zoals de Monniken & Trappistenbier fietsroute (37 fietskilometers) in Noord-Brabant, waarbij je onderweg ambachtelijke biertjes kunt proeven. Of de Oudhollandse Pontjes fietsroute van 50 kilometer door Noord-Holland langs en over het water en door weilanden met lome pauzes op veerpontjes. Een andere charmante fietsroute is die langs poëzieknooppunten in de provincie Groningen. Een route die je leidt van gedicht naar gedicht om naar te luisteren terwijl je een blik werpt op het weidse land.


Stedentrip Amsterdam met Vuurtoreneiland

Toegegeven: we zien onszelf ook wel met stokbrood en wijn langs de Seine in Parijs of op een zonnig terras in Berlijn of Zagreb zitten. In principe kun je naar deze steden reizen, maar wil je liever dichtbij huis blijven, kijk dan bij Nederlandse stedentrip-opties. Amsterdam is altijd een goed idee. Helemaal als je een dinerervaring bij het Vuurtoreneiland boekt, een eiland in het Markermeer dat alleen per schip is te bereiken. Het is deze zomer open, wel geldt de 1,5-meterregel in het restaurant en op de boot. Voor een overnachting in Amsterdam is The Unbound een toffe tip. In dit boutique hotel slaap je in het groen in bijzondere cabins en huisjes en ben je zo in het centrum van Amsterdam.


Vliebiza of the real deal? Een eilandvakantie!

Wordt het Vliebiza zoals het relaxte Vlieland inmiddels te boek staat of ga je voor the real deal? En vlieg je naar het Spaanse Baleareneiland dat bekendstaat om z’n feesten en het rustige achterland. Een vakantie op Ibiza kan, het eiland staat samen met z’n broertjes Mallorca, Menorca, Formentera en Cabrera op geel en Nederlanders zijn welkom. Wel gelden de basis coronaregels en moet je een negatieve test kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Je moet dus enkele coronahobbels nemen, maar dan krijg je wel stranden als Cala Bassa en Cala Conta en tapasschoteltjes met vers gevangen vis en zeevruchten als beloning. Onder meer Transavia heeft last minute Ibiza-deals.


Tip2! Stream je favoriete serie of sportwedstrijd met VPN

Ben je in het buitenland op vakantie en wil je kijken naar je favoriete tv-serie of een sportwedstrijd op de Nederlandse televisie? Dat kan lastig zijn omdat de uitzendingen in het buitenland mogelijk geblokkeerd worden vanwege uitzendrechten. Via een VPN-verbinding kun je deze blokkade in 5 minuten opheffen. Lees hier meer over hoe je Nederlandse tv kunt kijken vanuit het buitenland.


Relaxvakantie in en om het huis

Denk je: ‘Geef mijn vakantieportie maar aan Fikkie’, ik blijf thuis! Ook dan kun je je prima vermaken. Met dagjes naar het strand, een bezoek aan vrienden die je lang niet hebt gezien, een middagje shoppen en onbeperkt Netflixen en bingen op de bank. Of misschien heb je nog wat klussen in je huis die van de to-do lijst geschrapt moeten worden. Neem je vakantiedagen op, go with the flow en maak er wat van!

Nu afspreken met vrienden

Bekijk altijd het actuele reisadvies

Veel landen en eilanden zijn open voor een vakantie. Zo kun je naar Aruba, Curaçao, de Canarische Eilanden en Thailand. Maar, het coronavirus is here to stay en wereldwijd aanwezig. Houd je dus aan de geldende maatregelen en draag mondkapjes waar nodig. Bekijk ook wat nodig is om een land in en uit te reizen zoals een vaccinatiebewijs (QR-code) of een negatieve testuitslag. Soms geldt een quarantaineplicht. Bekijk van tevoren altijd de maatregelen in het land waar je naartoe wilt reizen op de website van de Rijksoverheid en laat je goed informeren door de touroperator of vliegmaatschappij waarmee je reist.