4 topideeën voor een weekendje weg in Nederland

  • uitje

Alweer toe aan een mini-break en zin in een lekker weekendje weg? Datumprikker doet je 4 topideeën aan de hand voor een paar dagen eropuit in Nederland. Wordt het een Waddeneiland of een roadtrip waarbij je de eindbestemming niet weet?

1. Uitwaaien tijdens weekendje Texel

Vorig jaar belandde Texel in de hotlist met top 10 Europese bestemmingen voor 2016 van Lonely Planet. Waarom? Vanwege de fraaie, ongerepte duinlandschappen, verlaten stranden en eindeloze dennenbossen. De natuur dus. En dat klopt. Een weekendje Texel betekent uitwaaien op de brede stranden, tot rust komen in Nationaal Park Duinen van Texel, fietsen over schelpenpaadjes met stops bij de dorpjes De Koog en Den Hoorn en smullen van local food zoals Texelse kaas, sappig lamsvlees en een Skuumkoppe, een Texels biertje. Slapen doe je heel origineel bij Camp Silver Island Hideaway achterin het oude land van het Waddeneiland in een te gekke Airstream-caravan. En als klap op de vuurpijl neem je een ontspannen Woolness Wolbad met wol - ja, je raadt het al – van het Texels schaap.


2. Actief weekend wandelen op de Veluwe

Zin in een weekend wandelen en lekker een paar dagen buiten zwerven? Dan is de Veluwe met Nationaal Park de Hoge Veluwe een schot in de roos. Helemaal nu de bronsttijd is aangebroken en de edelherten burlen, op zoek naar de liefde van hun leven. De wandelopties zijn eindeloos. Neem de Historische wandelroute Planken Wambuis in natuurgebied Planken Wambuis. Lekker kort, 4,4 km, en iedere kilometer even verrassend en mooi met veel beukenbossen. Met geluk spot je en passant paarden, reeën en zwijnen. Om vervolgens jezelf te belonen met een uitgebreide lunch bij restaurant Planken Wambuis, ‘modern’ eten in de sfeer van een nostalgische herberg. Overnachten doe je natuurlijk in stijl, bij Slapen in het Bos, een knus houten huisje voorzien van alle comfort. De volgende dag kies je een andere wandeling, in bijvoorbeeld Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een beetje banjeren op eigen houtje is een optie en anders volg je de paaltjes om te eindigen met een paar uur kunst kijken in het Kröller-Müller museum. Liever al hardlopend wild ontdekken? Ga Safari-joggen! Tijdens dit natuuruitje neemt een gids je tijdens zonsopgang of zonsondergang mee op zoek naar de Big Five op de Veluwe. Hoe cool is dat?


3. Op stedentrip naar Rotterdam

In een stad van het type ‘niet lullen maar poetsen’ zit je volgens ons altijd goed. Rotterdam, de stad aan de Maas, is de laatste jaren bezig met een wereldwijde opmars in de citytrip-lijstjes. En dat is niet voor niets. De Euromast, de Erasmusbrug, de Kop van Zuid met het Nederlands Fotomuseum en Hotel New York plus de Oudehaven, ken je misschien wel. Maar wist je ook dat Rotterdam een Museumpark heeft met maar liefst vijf musea om uit te kiezen? Van Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal tot het Natuurhistorisch museum. Maar de stad belandde pas echt op de stedentripkaart met de komst van de Markthal. Alleen al voor een blik op het enorme plafond met 's werelds grootste kunstwerk, van de Nederlandse kunstenaar Arno Coenen, zou je er even naartoe moeten gaan. En natuurlijk shop je er overheerlijke (Rotterdamse) delicatessen. Als laatste tippen we de wijk Oude Noorden. Vooral vanwege het verrassende restaurantaanbod en de vele leuke, kleine winkels. Laat je licht bijvoorbeeld eens schijnen op de Hofbogen, in de bogen onder de ex-spoorlijn zitten tal van urban hotspots verstopt. Van food, furniture tot fashion en design. Oh ja, je moet ook nog ergens slapen! Wat te denken van het King Kong hostel? Of eigenlijk zouden we poshtel moeten zeggen, het is namelijk een luxe uitgevallen hostel met veel design en een keur aan kamers, van single, tweepersoons tot slaapzaal als je budget niet meer toelaat. Op een toplocatie: hartje Witte de Withstraat. Een andere aanrader is het CitizenM hotel in de Oudehaven van Rotterdam. Ook design, maar dan een level hoger met dito prijskaartje, maar nog steeds heel betaalbaar.


4. Verrassingsweekend met roadtrip door Nederland

Leuk zo’n uitgewerkt weekend met tips, maar misschien laat jij je liever verrassen en stort je je graag in het ongewisse? Een beetje avontuur op z’n tijd kan geen kwaad, toch? Denk dan eens aan een verrassingsweekend. Zo kun je op reis zonder dat je de bestemming weet met SRPRS.me Type: ‘You’ll go wherever you’re meant to go’. Dat betekende tot nu naar Schiphol gaan, inchecken en dan pas weten waar je naartoe ging vliegen. Maar je kunt nu ook in eigen land op verrassingsreis, dat wil zeggen: al roadtrippend door Nederland en/of België. Daarvoor vertel je SRPRS.me hoeveel kilometers je wilt afleggen en vanaf welke plaats in Nederland je met je (huur)auto vertrekt. Zij fiksen de route voor je die zichtbaar wordt per kraskaart en via een roadmap en regelen leuke accommodaties plus ontbijt. De rest is up to you.