Samen herdenken of afscheid nemen is een belangrijk moment om als familie en vrienden bij elkaar te komen. Via Datumprikker kun je deze momenten eenvoudig organiseren. Hier lees je hoe je dit aanpakt en waar je aan moet denken. Deze bijeenkomsten, zowel fysiek als virtueel, zijn voor het behoud van onze banden en het eren van degenen die we hebben verloren.
Hoe organiseer je een herdenkingsbijeenkomst via Datumprikker?
Datum en tijd kiezen:
-
Begin met het prikken van een datum en tijd die voor iedereen goed uitkomt. Met Datumprikker kun je eenvoudig verschillende opties voorstellen en kijken welke het beste past bij de meeste mensen.
Locatie bepalen:
-
Kies een centrale locatie waar iedereen gemakkelijk naartoe kan komen. Dit kan thuis zijn, in een park, of een andere speciale plek. Als mensen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, kun je ook een online bijeenkomst via videochat organiseren.
Activiteiten plannen:
-
Denk na over wat je tijdens de herdenking wilt doen. Dit kan het delen van verhalen zijn, het bekijken van foto’s en video’s, of het luisteren naar de favoriete muziek van de overledene. Je kunt ook een speciaal ritueel of moment van stilte inplannen.
Digitale herinneringen delen:
-
In een tijdperk waarin onze digitale aanwezigheid steeds groter wordt, kan het troost bieden om de sociale media-accounts van de overledene te bezoeken. Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat het aantal accounts van overleden gebruikers op sociale mediaplatforms aanzienlijk toeneemt. Vooral in de VS springen de cijfers in het oog: tegen 2100 worden daar 659 miljoen overleden accounts verwacht, bijna twee keer de omvang van de bevolking van het land. Social media accounts van overleden personen kunnen een waardevolle bron van herinneringen zijn. Je kunt samen inloggen om oude berichten en foto’s te bekijken en herinneringen op te halen.
Herdenkings pagina’s en online gedenkplaatsen:
-
Overweeg het maken van een herdenkingspagina waar mensen hun herinneringen en foto’s kunnen delen. Dit kan op sociale media, maar er zijn ook speciale websites voor dit doel. Dit biedt een blijvende plek waar iedereen naartoe kan gaan om hun herinneringen te delen en te bekijken.
Waar moet je aan denken?
Privacy en toestemming:
Zorg ervoor dat je toestemming hebt van alle betrokkenen voordat je persoonlijke verhalen en foto’s deelt. Respecteer ieders privacy, vooral bij gevoelige herinneringen.
Technische voorbereidingen:
Als je een online bijeenkomst organiseert, zorg dan voor een stabiele internetverbinding en test de videoconferentie van tevoren. Stuur duidelijke instructies naar alle deelnemers over hoe ze kunnen inloggen.
Emotionele voorbereiding:
Besef dat herdenkingsbijeenkomsten emotioneel zwaar kunnen zijn. Biedt ruimte voor iedereen om hun gevoelens te uiten en zorg voor een ondersteunende omgeving.
Omgaan met (digitale) nalatenschappen
Er zijn verschillende online diensten beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van digitale nalatenschappen, zoals password managers met nalatenschap functies en diensten die nabestaanden helpen bij het sluiten van online accounts.
Sociale media bieden formulieren aan waarmee je het account van iemand die is overleden kunt verwijderen. Voordat je dit doet, is het raadzaam om een backup te maken van waardevolle content zoals foto’s, omdat deze niet langer beschikbaar zullen zijn na goedkeuring van het verwijderingsverzoek.
Facebook en Instagram
Naast het verwijderen van een account, bieden deze platforms de mogelijkheid om een profiel van een overleden persoon om te vormen tot een herdenkingspagina. Dit zorgt ervoor dat naast de naam de tekst “Ter nagedachtenis aan” komt te staan, en het profiel blijft bestaan zonder dat de persoon naar voren komt bij verjaardagsherinneringen of vriend suggesties. Een door de eigenaar geselecteerde contactpersoon kan het account beheren, of anders blijft het account inactief beheerd na het instellen van de herdenkingsstatus.
Herdenkings- of afscheidsbijeenkomst
Het organiseren van een herdenkings- of afscheidsbijeenkomst via Datumprikker kan helpen om iedereen op een gemakkelijke manier samen te brengen. Door aandacht te besteden aan de details en rekening te houden met de gevoelens van alle betrokkenen, kun je een betekenisvolle en troostrijke bijeenkomst organiseren.