Barbecuetijd: waar mag je barbecueën in Nederland?

  • zomer

Zomer betekent barbecuetijd. Maar, wat als je geen tuin of balkon hebt? Pak dan de (wegwerp)barbecue in voor een avondje grillen in het park of op het strand. Datumprikker selecteert een aantal goede en legale plekken waar je legaal de kolen op het vuur mag gooien. Een aantal tips met waar je mag barbecueën in het openbaar in Nederland!

Barbecueën in parken

1. Barbecueën in parken Den Haag

In Den Haag zijn ze vrij soepel met barbecueën in het openbaar. Zolang je maar gebruikmaakt van speciale barbecueplekken en je natuurlijk aan de regels houdt. In de Hofstad mag je barbecueën in het Westbroekpark, Madestein, Vlaskamp, het Zuiderpark en de Uithof op de daarvoor aangewezen plekken.

2. Barbecueën in parken Rotterdam

Een gezellige barbecue met vrienden in de openlucht organiseren is op veel plekken in Rotterdam toegestaan. Ga bijvoorbeeld naar het Kralingse Bos, Het Park, het Vroesenpark en het Zuiderpark, daar vind je speciale barbecuezones. Ook hier geldt: houd je aan de BBQ-regels.


3. Barbecueën in parken Utrecht

Picknicken en barbecueën in de Utrechtse stadsparken mag. Overal. Van het Wilhelminapark tot het Julianapark. In de laatste staan zelfs speciale barbecuekolenbakken om hete kolen veilig weg te gooien. Deze vind je ook in het Griftpark, Park Lepelenburg, Park Transwijk.

4. Barbecueën in parken Amsterdam

Amsterdam is ook een geliefde barbecuestek. Maar, grillen mag niet overal. Zo geldt sinds 1 maart 2017 een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Jammer, maar dat betekent uitwijken naar bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos waar het wel is toegestaan zolang je maar ver genoeg van de bosrand olie op het vuur gooit. Vlees, vis en groentespiesen gaan ook op de gril in het Oosterpark, Westerpark, Rembrandtpark, Sloterpark en Martin Luther Kingpark.


Nu datum prikken voor een park barbecue

Barbecueën op het strand

1. Barbecueën op het strand Zandvoort

Na een dag werken of een middag strand eindigen met een barbecue en de zon zien ondergaan. Het mag in Zandvoort aan Zee, alleen op de daarvoor aangewezen plekken. Zo mag je die goede steak klaarmaken op het Zuidstrand van Zandvoort aan Zee (tussen het textielstrand en het naaktstrand t.h.v. de rode afvalbakken).

2. Barbecueën op het strand Den Haag

In Den Haag heb je speciale barbecueplaatsen. De gemeente geeft aan dat je in principe overal mag barbecueën ‘zolang je geen overlast of gevaar veroorzaakt’. Zo mag je je vrienden voor een barbecue op het Noorderstrand uitnodigen. Op een aantal plekken mag het niet, dat staat dan aangegeven.

Nu datum prikken voor een strand barbecue

BAQ-fiets in Amsterdam

Wil je met groep vrienden barbecueën in een van de mooie parken in Amsterdam, maar heb je zelf geen tijd om de BBQ te regelen? Dan is daar de BAQ-fiets van Joeri, diehard grillmeester en BBQ-chef. Hij bouwde een bakfiets om tot mobiele barbecue en komt met deze barbecuefiets daar naartoe waar jij wilt. Vanaf 20 personen een BBQ om je vingers bij af te likken. www.baq-fiets.nl


BBQ chef aan huis

Wil je echt volledig ontzorgd worden in je eigen huis dan kan je een ook een professionele BBQ chef inhuren. Of je nu een sitting dinner, walking dinner of buffet BBQ aan huis voor ogen hebt, jij bepaalt de kookstijl! Van de inkoop van de ingrediënten tot het meenemen van de vaat, alles wordt geregeld door jouw BBQ chef. Als resultaat heb jij een unieke barbecue ervaring die tot in de puntjes verzorgd wordt.


Barbecue met gezond verstand: barbecueregels

  • Gebruik een goede barbecue, eventueel met deksel, en zorg dat er pootjes onder zitten of leg er een steen of plank onder zodat de BBQ niet in direct contact staat met de ondergrond om schroeiplekken te voorkomen;
  • Leg kolen of briketten na gebruik niet direct op gras of het zand, laat ze eerst afkoelen, wikkel ze dan in een krant en neem ze mee of gooi ze weg in een speciale barbecuekolenbak;
  • Is het topdrukte op het strand? Misschien is barbecueën dan een minder goed idee;
  • Laat geen afval of rommel achter, laat de BBQ-plek zo achter als je deze aantrof, schoon dus;
  • Blijf op het strand zeker 10 meter van de zeereep/duinen uit de buurt zodat om brandoverslag te voorkomen. Dit is ook het minimum voor bosrijk gebied;
  • Check altijd actuele regels van de gemeente waar je wilt barbecueën in het openbaar. De regels kunnen namelijk per jaar veranderen.

Nodig nu je vrienden uit voor een barbecue