Een geslaagde Sinterklaasavond: tips van Datumpiet

  • feestdagen

Datumpiet staat te springen! Vergeleken met vorig jaar hebben we dit jaar gelukkig veel meer mogelijkheden om onze Sinterklaasavond invulling te geven. Wil je het een keer nét iets anders vieren dan normaal? In deze blog krijg je tips van Datumpiet zodat jij van een geslaagde Sinterklaasavond geniet!

Hallootjes, waar zijn de cadeautjes?

Cadeautjes, groot of klein, mogen natuurlijk niet ontbreken op Pakjesavond. Een keer iets anders dan het grabbelen naar cadeautjes in de zak van Sinterklaas is het dobbelspel. Iedereen koopt bijvoorbeeld twee of drie cadeautjes en in verschillende rondes worden deze verspreid, uitgepakt en verdeeld. Het is strijden om je favoriete cadeau tot de tijd om is! Een extra tip van Datumpiet: laat iedereen één leuk cadeau en één ‘flutcadeau’ kopen. Zo strijd je niet alleen om met je favoriete cadeau te eindigen, maar ook nog om alle flutcadeautjes bij jezelf uit de buurt te houden! Klik hier om de spelregels van het dobbelspel te downloaden. Met wie ga jij het dobbelspel spelen dit jaar?

Prik een datum voor Sinterklaasavond


Maar het oude vertrouwde surprises maken is natuurlijk ook hartstikke leuk! En dan heeft Datumpiet het niet per se over mega grote surprises waar je uren mee bezig bent. Als je maar iets kan maken dat te maken heeft met de persoon, het gaat uiteindelijk om het idee. Een leuk idee is om allemaal een surprise te maken binnen een bepaald thema. Laat bijvoorbeeld iedereen een huisje als surprise maken en zorg dat ze elementen toevoegen waardoor iedereen kan achterhalen welk huisje voor wie is. Bijvoorbeeld door een foto te maken van iemands voordeur en deze op de surprise te plakken. Of volg het thema waarbij de eerste letter van de surprise dezelfde eerste letter van de naam van je getrokken lootje is. Zo kun je voor Sanne een schoen maken, voor Petra een platenspeler of een biertje voor Bart! Het is dan natuurlijk wel zo leuk om een surprise te maken die ook écht iets met die persoon te maken heeft. En wist je dat je niet eens van alles in huis hoeft te halen om je surprise in elkaar te flansen? Houd het simpel én duurzaam: gebruik de verpakkingen (dozen, flessen, doppen) van je boodschappen om je surprise te maken!


Eten moet natuurlijk ook gebeuren

We willen natuurlijk niet verhongeren op Sinterklaasavond. Iets wat vorig jaar niet kon, maar nu gelukkig wel, is lekker uit eten gaan. Zo hoef je niet helemaal zelf thuis iets te organiseren! Om het in Sinterklaassferen te houden, kan je ervoor kiezen om ook de cadeautjes in het restaurant te doen. Iedereen kan voor elkaar een klein tasje samenstellen met één of meerdere leuke cadeautjes erin. Voeg er een gedicht aan toe en geniet van een avond vol gezelligheid en gelach! Nog geen idee waar je je Sinterklaasavondje uit gaat vieren? Datumpiet helpt je graag op weg met het vinden van een leuk restaurant voor jullie Sinterklaasavond.

Nodig vrienden en familie uit voor een Sinterklaasdiner

Maar ‘t heerlijk avondje is natuurlijk ook super gezellig om lekker thuis te vieren! In dat geval moet je je gasten natuurlijk ook van een lekker diner kunnen voorzien. Kies je voor het klassieke gourmetten op Sinterklaasavond? Wees zeker dat je niets vergeet dankzij het handige gourmet boodschappenlijstje van Albert Heijn.

Albert Heijns gourmet boodschappenlijstje

Een keer wat anders dan gourmetten? Kies er dan voor om zelf een mooi gangendiner samen te stellen. Je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wil! Bereid jij het als gastvrouw of -heer zelf voor of gaan jullie het gangendiner met het hele gezelschap koken? Doe inspiratie voor gerechten op in de Allerhande en laat gemakkelijk alle boodschappen thuisbezorgen.

Laat Albert Heijn je Sinterklaas boodschappen thuisbezorgen


Een leuke avond voor de kids

Je wil Sinterklaasavond natuurlijk zo leuk mogelijk maken voor je kinderen. Dat kan door Sinterklaas in te huren! En natuurlijk wel met zijn Pieten erbij. De hulpsinterklazen raken alleen wel gauw volgeboekt, dus de tip van Datumpiet is om op tijd te googlen naar een hulpsinterklaas bij jou in de buurt!

Is Sinterklaas al volgeboekt? Dan kan je altijd nog Skypen met Sinterklaas! Deze optie heeft Sint vorig jaar bedacht toen hij door corona niet langs alle kinderen in het land langs kon komen. Maar ook dit jaar is Skypen met de Sint mogelijk! Je kan hier contact opnemen met Sinterklaas om een Skype-sessie in te plannen.

Als dit allemaal niet lukt, is je buren inschakelen een goed alternatief. Geef ze een sleutel van de voor- of achterdeur en laat ze, zonder zichzelf te laten zien, ineens heel veel strooigoed door de kamer gooien! Datumpiet wil dan wel als tip meegeven dat je de buren goed instrueert om direct daarna hard weg te rennen, voor het geval dat de kids een glimp op proberen te vangen van de Strooipiet! Nog geen strooigoed in huis? Bekijk hier alles wat je kan halen om rond te strooien of lekker op te eten.


De perfecte muziek voor een heerlijk avondje

Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht! Om de avond helemaal perfect in Sinterklaassfeer om te toveren, mag de muziek niet ontbreken. Op Spotify zijn genoeg afspeellijsten te vinden met de bekendste Sinterklaasliedjes, zoals deze afspeellijst of deze playlist met meer dan 200 Sinterklaasliedjes!

Tijd om Sinterklaasavond te plannen!