Eindejaarstips: Nog even de laatste dingetjes regelen

  • tip

Het einde van het jaar komt langzaam dichterbij: nog eventjes en we kunnen 2024 inluiden. Een goed moment om even na te gaan of je al je (financiële) zaken goed op orde hebt. Past je autoverzekering nog bij je huidige situatie? En heb je al je rekeningen betaald? Wij zetten 5 dingen voor je op een rijtje die je nu nog kunt checken en regelen.

1. Plan je vakanties

Bij veel werkgevers moet je je vakanties voor 2024 aan het begin van het jaar doorgeven. Om te voorkomen dat collega’s jou voor zijn, is het dus slim om aan het einde van het jaar alvast een planning te maken en deze bij je werkgever in te dienen. Ga je met meerdere mensen op vakantie? Maak alvast een datumprikker aan om te zien wanneer iedereen kan.


2. Betaal je openstaande rekeningen

Jaarlijks wordt op 1 januari je vermogen gepeild. Heb je op die dag meer dan 57.000 euro aan vermogen? Dan moet je hier belasting over betalen in box 3. De vermogensbelasting stijgt in 2024 van 32% naar 36%. Ook kan je recht op bepaalde toeslagen (zoals huur- en zorgtoeslag) komen te vervallen wanneer je boven een bepaalde grens uitkomt.

Het kan dus verstandig zijn om al je rekeningen voor het begin van het nieuwe jaar te betalen, of een (grote) aankoop te doen die je al een tijdje op het oog hebt. Het zou vervelend zijn als je op 1 januari net boven de grens uitkomt en daardoor meer moet betalen, terwijl je nog veel rekeningen open hebt staan.

3. Vergelijk je autoverzekering

Veel Nederlanders vergelijken jaarlijks hun zorgverzekering om te zien of ze ergens anders goedkoper uit zijn. Maar wist je dat je vaak ook veel kunt besparen op je autoverzekering? De hoogte van de premie kan fors verschillen tussen verschillende verzekeraars. Je autoverzekering vergelijken kan dus flink lonen. Check daarom aan het einde van het jaar of je huidige verzekering nog bij je past bij jou en je situatie.

4. Los je studieschuld (zoveel mogelijk) af

Heb je nog een studieschuld openstaan? Los hiervan dan zoveel mogelijk af als dit financieel haalbaar is. Vanaf 1 januari stijgt de rente op de studieschuld namelijk fors (tot 2,56%), waardoor je maandelijks meer geld kwijt bent. De rente betaal je alleen over het bedrag dat je nog open hebt staan. Je bespaart dus geld over het deel dat je al in 2023 hebt afgelost.


5. Check je abonnementen

Het einde van het jaar is ook altijd een mooi moment om na te gaan of je geen onnodige kosten maakt. Vooral met alle streamingdiensten tegenwoordig kan het nog weleens voorkomen dat je een abonnement hebt die je eigenlijk helemaal niet gebruikt.

Wanneer is de laatste keer dat je een film of serie hebt gekeken via het platform? Of een podcast hebt geluisterd? Als je dit al een tijd niet hebt gedaan, loont het waarschijnlijk om het abonnement op te zeggen om zo maandelijks wat extra centjes op zak te hebben.

Goed voorbereid 2024 in

Door alle bovenstaande tips te doorlopen ga je goed en voorbereid het nieuwe jaar in. Zorg ervoor dat je niet alles pas op het laatste moment doet, zodat je geen stress hebt rond de feestdagen. Succes!