Vier internationale vakantiebestemmingen voor 2023

  • vakantie

We mogen weer! Nu het kerstdiner en de oliebollen achter de kiezen zijn, en we het nieuwe jaar weer met frisse moed (of misschien wel tegenzin) zijn begonnen, mogen we weer langzaam gaan dromen over verre reizen en zonnige bestemming. Het kan soms lastig zijn om te bepalen waar je dit jaar weer eens naartoe gaat, want je wil natuurlijk, na een aantal lange jaren waarin we niet konden reizen, ook wel weer eens iets van de wereld zien. Om de keuze wat makkelijker te maken, staan hieronder vijf wereldse bestemmingen die zomaar wel eens jouw nieuwe droombestemming zou kunnen zijn.

Egypte

Egypte staat bij velen al jarenlang bovenaan het lijstje met favoriete vakantiebestemmingen, en dat is niet zonder reden. Of je nu liever de hele dag op het strand wil liggen bij een van de luxe resorts aan de Rode Zee, over een van de vele lokale marktjes wilt struinen in Cairo of Alexandrië of de eeuwenoude geschiedenis en cultuur op wilt snuiven, dan is Egypte daar de uitgelezen bestemming voor.

Wil je niets liever doen dan de hele dag aan het strand liggen en af en toe een verfrissende duik nemen, of wil je de wonderlijke onderwaterwereld van Egypte ontdekken? Plan dan een reis naar de Rode Zeekust of het schiereiland Sinaï van Egypte. Het toerisme is er de afgelopen jaren sterk toegenomen en rondom de steden Sharm-el-Sheikh, Hurghada en El Gouna zijn vele luxe resorts te vinden waar het heerlijk vertoeven is. In deze regio kun je onder begeleiding duiken. Dus wil je even iets anders doen dan op je strandbedje liggen, kun je de Rode Zee induiken en kennis maken met de diverse onderwaterwereld van Egypte. Wist je trouwens dat je voor een reis naar Zuid-Sinaï tot 14 dagen geen visum nodig hebt? Dat is dan weer een meevaller. Voor een reis naar de overige regio’s van Egypte zul je wel een visum moeten aanvragen. Het voordeel van het visum Egypte is dat deze eenvoudig online aangevraagd kan worden, waardoor je geen bezoek hoeft te brengen aan een consulaat of ambassade. Met het visum Egypte mag je tot maximaal 30 dagen in Egypte verblijven.

Wil je graag je strandvakantie afwisselen met cultuur opsnuiven? Vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro, in Gizeh, staan de wereldberoemde Piramiden van Gizeh, die zijn uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van Unesco. Vlakbij de piramiden is ook de imposante Sfinx van Gizeh te vinden. In het zuidelijkere deel van Egypte zijn de oude Egyptische tempels van Luxor, Karnak en Thebe te vinden. Hier kun je je verwonderen aan de indrukwekkende tempelcomplexen en graftombes van farao’s uit vervlogen tijden.

Thailand

Thailand is een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers, en er zijn velen die uiteindelijk terugkeren naar dit tropische land om van hun pensioen te genieten. Wat Thailand zo bijzonder maakt is dat het een land van uitersten. Zodra je landt in Bangkok, realiseer je je dat je je in een wereldstad bevindt met torenhoge wolkenkrabbers en hypermoderne winkelcentra. Bezoek er zeker even de beroemde ‘drijvende markt’, bezoek de tempel van Wat Arun bij zonsopgang en maak voor een ware ‘royal touch’ een bezoek aan het Grand Palace.

Als je eenmaal de hoofdstad hebt verlaten en richting het zuiden reist, zie je pas hoeveel natuurschoon er in Thailand eigenlijk is. De tropische eilanden met witte zandstranden, hemelsblauwe wateren en waar je al slurpend uit een kokosnoot van de omgeving kunt genieten, zijn in deze regio te vinden. Eilanden zoals Phuket, Koh Samet, Koh Samui en Khao Lak, maken Thailand tot een waar tropisch paradijs. Het voordeel van Thailand is dat Nederlanders voor een bezoek tot 30 dagen geen visum nodig hebben. Meestal is dit ruim voldoende om op een rustig tempo door Thailand te reizen en alle natuurschoon in je op te nemen.


Amerika

Geen enkel land heeft zoveel te bieden als Amerika. Het is het land van de onbegrensde mogelijkheden en wat ook het doel van je reis is, kom je in Amerika zeker tot je trekken. Beklim het Empire State Building en shop je daarna een slag in de ronde in New York. Vergaap je aan de sterren en ontdek de wijngebieden in het zonnige Californië. Cruise met een camper of de motor over de Route 66 dwars door Amerika en maak kennis met de diverse culturen en natuurschoon in Amerika. Lounge aan een van de witte zandstranden in Florida, ga op stap in het bruisende Miami of bezoek een van de vele attractieparken in Orlando. Beproef je (eeuwige) geluk in Las Vegas of trek de nabije natuur in en bezoek de ruige Grand Canyon. Waar je ook in Amerika naartoe gaat, het zal zonder meer garant staan voor een onvergetelijke vakantie. Om naar Amerika te kunnen reizen, heb je wel een visum nodig. Voor Amerika kunnen Nederlandse reizigers eenvoudig aan de visumplicht voldoen door een ESTA aan te vragen. Deze is in totaal twee jaar geldig en biedt de mogelijkheid om tot maximaal 90 dagen in het land te verblijven. Drie maanden is misschien niet genoeg om heel Amerika te zien, maar voor een bepaalde bestemming in Amerika is dat meer dan genoeg tijd.


Kenia

Wil je een relaxte zonvakantie afwisselen met prachtige natuur wil je oog in oog komen te staan met de Big Five? Hoe u uw vakantie ook wilt invullen, het Oost-Afrikaanse land Kenia kan op verschillende manieren worden verkend, u hoeft alleen maar uw zintuigen open te stellen. U kunt uw vakantie doorbrengen in de zon op een van de vele paradijselijke stranden. Maar vergeet niet dat Kenia nog veel meer te bieden heeft. Een van de dingen die je niet mag overslaan is een bezoek aan een van de vele wildparken of natuurparken op het Keniaanse platteland. Misschien zie je wel een van de Grote Vijf, misschien wel alle vijf.

Ben je meer een stadsmens? Maak dan een uitstapje naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Slenter over de stadsmarktjes of breng een bezoekje aan het hypermoderne zakencentrum van de stad, die bijna in uitstraling niet te onderscheiden is van wereldsteden zoals New York. Ook in de kustplaats Mombasa is het voor stadsmensen, maar ook voor cultuurliefhebbers goed vertoeven. In het oude stadscentrum van de stad vind je namelijk nog enkele overblijfselen uit het koloniale verleden van Kenia. Een bezoek aan het Portugese fort in Mombasa is zeker een aanrader. Let wel op dat als je naar Kenia gaat op je veiligheid let. Kenia is in principe een relatief veilig land, maar er kunnen desondanks toch ongeregeldheden plaatsvinden. Lees je daarom voor vertrek goed voor en raadpleeg het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Kenia.