Oktoberfest: wat is er allemaal te doen?

  • feest

Vanaf zaterdag 16 september is het weer tijd voor Oktoberfest! Dit is het grootste bierfestival ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het grootste feest wordt gevierd in München, waar je achttien dagen lang geniet van heerlijke biertjes en gezelligheid. Maar wat maakt dit evenement zo bijzonder en wat is er allemaal te doen tijdens deze ultieme viering van bier en cultuur? We zetten het op een rij!


Wat is Oktoberfest?

Het Oktoberfest begint normaal gesproken halverwege september en loopt door tot begin oktober, waardoor het festival eigenlijk meer een "septemberfest" is. Het belangrijkste kenmerk van Oktoberfest is natuurlijk het bier. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan Duitse bieren, geserveerd in gigantische bierpullen, bekend als "Maß."

De brouwerijen van München zetten hun beste beentje voor om de bezoekers te voorzien van klassieke Duitse biersoorten zoals Weizenbier, Märzen en Pilsner. Proost!

Wat kan je doen tijdens Oktoberfest?

Het Oktoberfest is meer dan alleen bier drinken. Hier zijn enkele van de andere hoogtepunten van het festival:

1. Kijk je ogen uit naar traditionele klederdracht

Het Oktoberfest staat bekend om de traditionele Beierse klederdracht. Veel bezoekers en zelfs lokale inwoners dragen lederhosen (voor mannen) en dirndls (voor vrouwen) om in de feestelijke sfeer te komen. Je kijkt je ogen uit! Breng je een bezoekje aan het evenement? Dan is het natuurlijk leuk om ook zelf Oktoberfest kleding aan te trekken.


2. Struin over de kermis

In München vind je onder andere een enorme kermis met talloze attracties. Leuk om hier een rondje overheen te lopen. Let wel op dat je niet té veel biertjes op hebt voordat je de achtbaan in gaat…


3. Geniet van traditionele lekkernijen

Naast bier biedt het Oktoberfest ook heerlijke Beierse gerechten. Proef pretzels, worstjes, kippenvleugels en andere traditionele lekkernijen om je honger te stillen.


4. Dans op live muziek

Op verschillende podia door het hele festivalterrein treden live bands op, vaak in traditionele klederdracht. Geniet van polka, schlagermuziek en andere Duitse deuntjes.

5. Woon de optocht bij

Het Oktoberfest begint met een grootschalige optocht (de Oktoberfest Parade) van praalwagens, traditionele klederdracht en muziekbands door de straten van München. Er zijn ook vele andere evenementen.


6. Bekijk hoe het eerste biervat aangeslagen wordt

Het aanslaan van het eerste biervat is een belangrijk ritueel om het festival officieel te openen. De burgemeester van München tapt het eerste biervat en roept "O'zapft is!" wat betekent "Het vat is aangeslagen!"

7. Breng een bezoekje aan souvenirwinkels en markten

Er zijn talloze souvenirwinkels en markten waar je Oktoberfest-gerelateerde souvenirs kunt kopen, van bierpullen tot traditionele kleding. Doe dit wel pas aan het einde van de dag, zodat je je gekochte producten niet de hele dag met je mee hoeft te dragen. Bekijk hier de mogelijkheden.

8. Geniet met het hele gezin

Neem je de kinderen mee? Geen probleem! Er zijn speciale dagen en zones waar families met kinderen van allerlei activiteiten kunnen genieten.


Ga jij ook naar Oktoberfest?

Er is dus genoeg te doen tijdens Oktoberfest! Breng jij dit jaar ook een bezoekje aan het evenement? Het duurt van zaterdag 16 september tot dinsdag 3 oktober. Naast München wordt Oktoberfest ook gevierd in bijvoorbeeld Keulen, Düsseldorf en Hannover. Het feest is hier wel kleinschaliger dan in de hoofdstad van Duitsland. Wel scheelt het je flink wat uurtjes rijden. Plan hier een afspraak in met je vrienden.