Banjeren door bossen: mooie herfstwandelingen!

  • uitje

Wandelen maakt je hoofd leeg en je ziet wat van de natuur. Dus: ontdek je wanderlust deze herfst met Datumprikkers 6 bijzondere herfstwandelingen. Snel een datum voor een verfrissend bosuitje prikken!

1. Kootwijkerzand en Radio Kootwijk, Veluwe

Wist je dat Nederland de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa heeft? Het Kootwijkerzand om precies te zijn, waar ook het legendarische gebouw van Radio Kootwijk staat te pronken. Hier starten meerdere wandelroutes zoals de 3 km lange oranje paaltjesroute en een NS wandeling die je 16 km lang meeneemt over het Kootwijkerzand. Zand met heide en oeroude beukenbossen combineren kan ook als je wandelt over de Buurlose Heide, langs Hoog Buurloo en het Kootwijkerzand. Voor het laatste start je bij de schaapskooi van Hoog Buurloo.


Nu datum prikken voor ‘n bosuitje


2. Ontmoet de Pixi op het Boomkroonpad, de Hondsrug

Doe het eens anders. Bekijk bomen niet als je er tussendoor wandelt, maar van boven. Op het Boomkroonpad bij het Drentse Drouwen op de Hondsrug. Honderdvijftig meters lang loop je langs boomtoppen. Als je weer met beide benen op de grond staat, wachten diverse wandelroutes. Doe dat deze herfst en winter vooral in het donker, want dan ontwaakt de Pixi, een digitaal organisme dat het donkere woud laat flonkeren. De lichtpuntjes van dit briljante kunstwerk wijzen je 3 km lang de weg. Tot en met 8 januari 2018, wel van tevoren boeken.


3. Paddenstoelenwandeling met wildplukworkshop

Vliegenzwam (die rode met witte stippen), eekhoorntjesbrood, stinkzwam of heksenboleet. Herfst betekent paddenstoelentijd. Erg leuk om meer te leren over deze wonderlijke schimmels met een paddenstoelenwandeling of wildplukworkshop waarbij je eetbare paddenstoelen gaat zoeken. Op veel plekken in Nederland staan paddenstoelenwandelingen op de agenda, onder meer in de Kaapse Bossen met Natuurmonumenten. Wildplukken (doe het vooral nooit zelf) is erg bijzonder met Casa Foresta in de naaldbossen op de Veluwe, onder meer op 11 november 2017.


Uitnodiging maken voor een wandeling


4. De boer op met Klompenpaden

Ga eens de boer op langs Klompenpaden in Utrecht en Gelderland. Klompenpaden nemen je mee door het bijzondere boerenland en historische landgoederen ‘in the country’. Het zijn rondwandelingen over onverharde paden. Wat vind je er? Rust, cultuur, natuur en geen massa’s mensen. Download de kaarten van de routes via de website, neem wat proviand mee (weinig horeca onderweg) en ga op avontuur. Er is ook een Klompenpaden app. Enne, niet gevreesd: klompen aan je voeten zijn niet vereist.


5. Happen en Stappen, in onder meer Oisterwijk

Denk je: leuk zo’n wandeling, maar ik wil tussendoor ook uitrusten en dan het liefst goed eten? Dan is het Happen en Stappen-concept een schot in de roos. Dat betekent én de natuur verkennen langs mooie wandelroutes én genieten van culinaire verrassingen. Zo is er een route door de Oisterwijkse bossen waarbij je 3 gangen in 2 restaurants met dit mooie gebied combineert. Er zijn ochtend- en middagarrangementen en je kiest zelf bij welk restaurant je start.


Direct wandelafspraak maken


6. Schatzoeken en wandelen in Natuurpark Veenland

Tot slot wandelroutes waarbij je de grens tussen Nederland en Duitsland kunt oversteken. In Natuurpark Veenland – Bargerveen dat op de grens van Drenthe en het Duitse Emsland ligt. Ooit het domein van turfstekers en veenarbeiders bij het Bourtanger Moor, destijds Europa’s grootste veenmoeras. Je wandelt er door heidevelden, turfwinningsgebieden en veenkoloniën. Voor wie van avontuur en geocaching houdt, schatzoeken kan tussen oude smokkelroutes in gezelschap van ruim 280 vogelsoorten.


Meer leuke artikelen op Datumprikker:

4 topideeën voor een weekendje weg in Nederland

8 fabuleuze gezinsuitjes voor XXL (herfstvakantie)pret

Top 8 beste wellnessresorts in Nederland

Films najaar 2017: om naar (uit) te kijken