Een reünie organiseren? Tips voor de aanpak!

  • samen

Wil je een reünie organiseren en oud-klasgenoten, oud-collega’s of familie weer zien? Met Datumprikker nodig je iedereen snel en eenvoudig uit en prik je een datum voor een mooie ‘trip down Memory Lane’. Tips voor de aanpak!

Soort reünie en aanleiding

Je hebt een idee voor een reünie. Daarmee heb je ook gelijk de aanleiding te pakken. Viert je oude school een jubileum? Worden jij en je oud-klasgenoten allemaal 50 en is dat een mooi moment om elkaar weer te zien? Wil je herinneringen ophalen en weten hoe het gaat met oud-collega’s? Bedenk wat voor soort reünie bij de aanleiding past en zoek een locatie of activiteit die bij de meesten in de smaak valt. Kijk ook of het een informeel, vrienden onder mekaar feestje is of een meer officieel karakter heeft.

Voeten van mensen die op een muur zitten


Doe het samen

In je eentje een reünie organiseren? Doe maar niet. Deel de voorpret en het organiseren met meer. Benader een aantal mensen die je nog kent van de basisschool of van je oude werk en vraag wie er mee wil helpen met de organisatie. Kom een keer samen tijdens een etentje en bespreek de plannen, mogelijke data, wanneer uitnodigen en wat te doen met de reünie. Verdeel daarna de taken zoals het regelen van de locatie, het maken van de uitnodiging plus Facebook-event en het bedenken van het programma.

3 personen plannen aan tafel


Hoe vind ik iedereen?

Familie is meestal niet zo heel ingewikkeld, die gegevens krijg je via ooms en tantes en social media wel bij elkaar. Oud-klasgenoten en ex-collega’s vind je ook via het internet en social media kanalen en soms wonen de ouders nog op hetzelfde adres en kunnen zij helpen. Begin bij degene die jij zelf kent en vraag met wie zij nog contact hebben. Check afscheidsboekjes, poëziealbums en agenda’s van vroeger om de namenlijst compleet te krijgen. Via-via spoor je de meeste mensen op. Gaat het om een schoolreünie, benader dan de school als deze nog bestaat. Eventueel kan de school een oproep doen. Maak vanaf het begin een lijst met alle gegevens zodat je straks iedereen kunt uitnodigen.

Oude briefkaarten


Tijd en datum reünie

Bedenk hoe lang de reünie moet duren. Een dag, middag, avond of een heel weekend? Dat laatste is natuurlijk leuk als je wilt afspreken met een groep vrienden die je lang niet hebt gezien. Houd daarbij rekening met het seizoen. Als je een buitenactiviteit wilt plannen, zijn voorjaar en zomer wellicht een betere keuze. Kijk ook naar schoolvakanties, feestdagen en belangrijke sportevenementen, waardoor mensen eerder afhaken. Verder heb je met een grote groep te maken, prik daarom meerdere mogelijke data en peil de voorkeuren.

Nu uitnodigen en datum prikken


Wat ga je doen en locatie?

Zie je klasgenoten van toen weer, dan is de oude school natuurlijk de beste plek. Als het jullie eigen initiatief is, benader dan de school of er een mogelijkheid is om daar iets te organiseren. Samen gaan eten of borrelen kan ook. Of je organiseert een sportuitje met een borrel als afsluiter zodat je niet alleen maar zit en praat. Wat je ook bedenkt, het is altijd leuk om het te zoeken in wat past bij hoe jullie elkaar kennen. Houd ook rekening met reisafstanden van iedereen en eventueel bereikbaarheid met openbaar vervoer. Hier nog 11 leuke tips voor cafés en hotspots in Nederland.

Proost met wijnglazen


Budget en kostenplaatje reünie

Niet geheel onbelangrijk: de kostenfactor. Je zult iets moeten vinden dat voor iedereen toegankelijk is. Het zo laagdrempelig mogelijk houden is aan te raden. Het scheelt veel als je geen locatie hoeft te betalen en de schoolreünie op de school zelf kunt doen of bij iemand thuis in de tuin. Misschien is er een café, sportkantine of buurthuis waar jullie vroeger vaak kwamen dat geschikt is. In die gevallen regel je samen met iedereen de catering. Alle reünie-deelnemers kunnen iets te eten en te drinken meenemen of je regelt de catering en zorgt dat iedereen van tevoren een bepaald bedrag overmaakt. Iets als een picknick op een bijzondere herinneringsplek organiseren is ook een goed idee of misschien kies je voor een barbecue. Tip! Houd gemaakte kosten en ontvangen betalingen goed bij.


Meer lezen op Datumprikker:

Afspraak plannen? 9 tips om meer uit Datumprikker te halen

9x de beste sushi restaurants in Nederland

4 topideeën voor een weekendje weg in Nederland